Tridandi Svami Sri Srimad Bhaktivedanta Vana Gosvami Maharaja

Śrī Śrīmad Bhaktivedānta Vana Gosvāmī Mahārāja verscheen in deze wereld in de wijk Midnapura van West-Bengalen in januari 1959, in de buurt van de pada-Tirtha van Chaitanya genaamd Pichalda zoals vermeld in de Sri Caitanya-caritāmṛta.
Sinds zijn jeugd, was Śrīla Gurudev zeer gehecht aan Sri Chaitanya en Sri Nityananda Prabhu en aanbad Hun lotusvoeten.
Hij behaalde zijn bachelor diploma in Economie aan de Calcutta Universiteit in 1980. Zijn oom, Śrīpāda Bhaktivedanta Madhusudhana Mahārāja, die tot op heden de tempel beheerder is van de Devananda Gaudiya Math inspireerde hem om zijn leven te wijden aan het dienen van Śrī Radha en Kṛṣṇa.

In 1981 trad hij in dienst van de Gaudiya Vedānta Samiti, en hoorde hij regelmatig hari-katha van paramapujyapada nitya-lila praviṣṭa OM viṣṇu-pada aṣṭottara-sata śrī Śrīmad Bhakti Raksaka Sridhara Dev-Gosvāmī Mahārāja, die hem zegende, en vroeg om te verblijven in zijn tempel. Echter, lag Śrīla Gurudev’s hart reeds bij nitya-lila praviṣṭa OM viṣṇu-pada aṣṭottara-SATA Śrīla Bhaktivedanta Narayana Gosvāmī Mahārāja.

In 1982, gaf Śrīla Narayana Maharaja hem harinama en instrueerde Śrīla Gurudev over de wijze waarop hij de vaiṣṇava filosofie in moest gaan. Hij ontving diksa van nitya-lila praviṣṭa OM viṣṇu-pada aṣṭottara-sata Śrīla Bhaktivedanta Vamana Gosvāmī Mahārāja, die de president en âcârya van de Gaudiya Vedānta Samiti was. En in 2000, tijdens het Gaura Purnima festival, heeft Śrīla Gurudev de sannyāsa gelofte aangenomen.

Sindsdien, dient Śrīla Gurudev Sri Mahāprabhu’s missie, de hele wereld rondreizend, predikend en onderwijzend door Zijn eigen voorbeeld hoe het Goddelijk Paar, Śrī Śrī Rādhā-Kṛṣṇa, te dienen.

 

Srila Gurudev’s Vandana

nama om vishnu-padaya goura-presthaya bhutale
srimate bhakti-vedanta- vana iti namine

“Ik breng mijn eerbetuigingen aan om visnupad Sri Srimad Bhaktivedanta Vana Maharaj, die Sri Gauranga Mahaprabhu zeer dierbaar is, toevlucht nemend tot Zijn lotusvoeten.”

vande ‘ham bhakti cakoram gauranga-nija-prestthitam
srimate bhaktivedanta svami vanam namas tubhyam

“Ik bied mijn gebeden en eerbetuigingen aan Srila Bhaktivedanta Vana Maharaj, die als een cakora vogel altijd drinkt van de maan-stralen van zuivere toewijding. Hij behoort tot de eigen geliefden van Sri Gauranga Mahaprabhu.”

sri radha eka nisthitam rasayana-kathamrtam
sankirtanam ananda-dham gosvaminam vanam namah

“Hij schenkt ons de nectar van hari-katha die culmineert in exclusieve toewijding aan Srimati Radhika en de gelukzalige toevlucht (ananda-dham) van nama-sankirtan. Ik bied eerbetuigingen aan Srila Vana Maharaj die zijn zintuigen volledig in beheersing heeft (Gosvami).”